Cu ajutorul codului HTML puteti construi pagini web statice sau dinamice. Un website este construit din una sau mai multe pagini HTML, care este transmisa de catre server utilizatorului final unde acesta vizualizeaza pagina intr-un browser.
HTML este prescurtarea de la HyperText Markup Language si este un standard folosit in toata lumea. Practic HTML-ul este un fisier text, unde prin folosirea tagurilor HTML se pot afisa diferite informatii utilizatorului, precum texte, imagini, clipuri video si audio, aplicatii flash, etc. Paginile HTML pot fi stilizate (aplicare culori, dimensiuni, stiluri elementelor gen texte, imagini, etc) cu ajutorul CSS-urilor. CSS-urile, prescurtare de la Cascading Style Sheets, este un limbaj folosit strict pentru stilizarea paginilor. Acestea se pot aplica si altor tipuri de documente web gen XML, SVG sau XUL.
Editarea fisierelor HTML se pot face cu diferite editoare, unele putand edita strict codul html si css in format text, gen Notepad++ sau PHPEdit, iar altele, cum ar fi Microsoft FrontPage sau Macromedia Dreamweaver pot edita si in format grafic WYSIWYG (What You See Is What You Get = ceea ce vezi este ceea ce vei obtine).